گزارش كمیسیون ویژه درباره ی وضعیت اشتغال

گزارش كمیسیون ویژه درباره ی وضعیت اشتغال

هم پیما: كمیسیون ویژه پشتیبانی از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در گزارشی در مورد صدمه شناسی وضعیت شاغلان و بیكاران با رویكرد حمایتی وضعیت اشتغال را مناسب ندانست و با عرضه پیشنهاداتی خواهان كاهش بیكاری و بهبود وضعیت اشتغال و استفاده از فارغ التحصیلان دانشگاهی شد.


به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، در جلسه علنی امروز (چهارشنبه) كمیسیون ویژه پشتیبانی از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در گزارش مفصلی به صدمه شناسی وضعیت شاغلان و بیكاران با رویكرد حمایتی پرداخت.

طبق این گزارش در سال های ۸۴ تا ۹۵ تنها ۴۷ درصد از شاغلان بیمه بودند و ۵۳ درصد از شاغلان فاقد بیمه بودند. همینطور ۶۱ درصد از سرپرستان خانوارهای فقیر شاغل در بخش مشاغل مزد و حقوق بگیر بخش خصوصی، ۱۴/۲۵ درصد بعنوان كاركنان مستقل در بخش كشاورزی و ۱۸/۷۳ درصد بعنوان كاركن مستقل در بخش غیر كشاورزی مشغول به كار بودند كه بخشی از كارگران شاغل در كارگاه های صنعتی زیر خط فقر و با دستمزد پایین مشغول به كارند.آنها به لحاظ میزان درآمد تفاوت قابل توجهی با بیكاران ندارند.

همچنین در این گزارش نرخ مشاركت پایین، اشتغال جوانان، تغییر تركیب سنی شاغلان، روند فزاینده اشتغال ناقص، وضعیت بحرانی شاخص های اشتغال در بعضی از استان ها، عدم تعادل بین عرضه و تقاضای نیروی كار تحصیلكرده، بیكاری پنهان، عدم تطابق تحصیلی در میان زنان و فقدان آمار واقعی بیكاران بعنوان مهمترین چالش های بازار كار نام برده است.

یكی از موارد مورد تاكید در این گزارش نرخ پایین مشاركت زنان در ایران است كه بعنوان یكی از پایین ترین نرخ های مشاركت در مقایسه با سایر كشورها عنوان شدند. یكی از دلایل عدم مشاركت مشاركت زنان در بازار كار عدم تناسب شغل های موجود در استان های مختلف برای اشتغال زنان است. همینطور زنان به علت رویكرد قانون مدنی در مسئولیت اقتصادی مردان در خانوار و مواجه شدن با نرخ های بالای بیكاری انگیزه پایینی برای جستجوی شغل و مشاركت در بازار كار دارند.

در این گزارش بیان شده كه در سالهای ۸۴ تا ۹۳ اقتصاد ایران از نظر اشتغال زایی عملكرد مطلوبی نداشته است. در سالهای آتی و با نزدیك شدن گروه های سنی ۳۰ تا ۳۹ سال فعلی كه سن بازنشستگی آینده مشكل زا پیش روست چون الان هم صندوق های بازنشستگی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.

طبق این گزارش نرخ بیكاری جوانان تحصیلكرده در بازده ۵۰ تا ۶۳ درصد است كه نرخ بیكاری زنان جوان تحصیلكرده در همین استان ها به ۷۸ درصد هم می رسد. ارقام نگران كننده كه حاكی از وضعیت بسیار نامناسب بازار كار است.

در بخش دیگری از این گزارش ضمن بیان شواهد آماری از وضعیت شاغلان نیازمند حمایت و فقیر مهمترین محورهای صدمه شناسی وضعیت شاغلان نیازمند حمایت یاد شده قرار گرفته و در انتها بر مبنای صدمه شناسی به عمل آمده احكام قانونی برای بهبود شرایط و در جهت پشتیبانی از شاغلان و بیكاران عرضه شده است.

بر این اساس در جدولی افراد فقیر به دو گروه كلی طبقه بندی شده گروه اول خانوارهایی كه سرپرست آنها خارج از بازار كار است كه ۴۰ درصد فقرا را تشكیل می دهد گروه دوم خانوارهایی كه سرپرست آنها شاغل بوده كه ۵۳ درصد را شامل می گردد و یا جویای كار هستند كه اینها هم ۷/۶ درصد را تشكیل می دهند.

طبق این جدول گروه دوم از نظر اقتصادی توانایی كسب درآمد را دارد اما عدم اشتغال، اشتغال ناقص و درآمد كم از مهمترین عوامل فقیر بودن این خانوارهاست. به صورتی كه ۶۱ درصد از خانوار های فقیر شاغل در بخش مشاغل مزد و حقوق بگیر بخش خصوصی هستند.

این طبقه بندی نشان داده است كاركنان بخش عمومی سهم بسیار ناچیزی در بین خانوارهای فقیر هستند و این واقعیت در تضاد كامل با قالب سیاست های حمایتی دولت می باشد كه همواره كاركنان دولت را در صف اول دریافت یارانه و حمایت های خود قرار می دهد.

همچنین در این گزارش فقدان سیاست های پشتیبانی از شاغلان مورد انتقاد قرار گرفته شده است. بنابراین در انتها طرحی برای شفاف كردن مسئولیت ها و تولید زیرساخت های لازم برای تولید اشتغال مشتمل بر ۸ ماده پیشنهاد شده است.

بعد از قرائت این گزارش منصوری معاون وزیر كل هم در توضیحاتی خواهان شد كه طرح یاد شده در كمیسیون با حضور نمایندگان وزارت كار مورد بررسی قرار گیرد كه رئیس مجلس اظهار داشت كه این طرح به كمیسیون ارجاع می گردد.

طبق آیین نامه باید پس از قرائت گزارش ۶ نماینده به عرضه توضیحات درباره ی این گزارش می پرداختند كه علی لاریجانی رئیس مجلس اظهار داشت كه این مورد به جلسه بعدی موكول می گردد چون مجلس امروز زمان كافی ندارد.




1397/08/30
14:56:57
5.0 / 5
2005
تگهای خبر: اشتغال , بازار , تولید , ساخت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
هم پیما
هم پیما