مركز پژوهش های مجلس بررسی كرد

تجربه برخی كشورها در ایجاد درآمد پایدار از محل مولدسازی زمینهای دولتی

تجربه برخی كشورها در ایجاد درآمد پایدار از محل مولدسازی زمینهای دولتی

هم پیما: مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی تجربه برخی کشورها در حوزه ایجاد درآمد پایدار از محل مولدسازی زمینهای دولتی پرداخت.


به گزارش هم پیما به نقل از مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، دفاتر مطالعات مالیه عمومی و توسعه مدیریت این مرکز در گزارشی با عنوان «ایجاد درآمد پایدار از محل مولدسازی زمینهای دولتی؛ بررسی تجربه کشورهای منتخب» آورده است؛
در امتداد پوشش کسری بودجه، دولت ها می بایست علاوه بر منابع درآمدی مرسوم، بر دارایی های غیرنقد ترازنامه های خود تمرکز کنند، درحقیقت ترازنامه دولت شامل دارایی های باارزشی است که مولدسازی آنها می تواند یکی از منابع مهم تامین بودجه دولت ها محسوب گردد. یکی از بااهمیت ترین دارایی های دولت زمین ها هستند که مدیریت بهینه آنها در جهت حداکثرسازی بازدهی اقتصادی و گسترش ارائه خدمات عمومی می تواند نقش به سزایی در پیشبرد وظایف دولت داشته باشد. کشورهای مختلف با درک اهمیت مدیریت صحیح زمینهای دولتی، به این دارایی بعنوان منبع ایجاد درآمد پایدار برای دولت و بخش عمومی می نگرند؛ بطوریکه در بعضی کشورها درآمدهای حاصل از مدیریت زمین سهم قابل توجهی را در بودجه دولت های ملی و محلی به خود اختصاص می دهد.

گزارش مرکز پژوهش های مجلس می افزاید؛ بااینکه سطح بهره مندی از درآمد حاصل از زمین ها به ساختار حقوقی در رابطه با زمین در کشورهای مختلف گره خورده است، اما بنظر می رسد حرکت به سمت مولدسازی زمین ها، در بیشتر کشورها قابل تسری است. بنظر می رسد در ایران نیز باتوجه به حجم انبوه زمینهای در اختیار دستگاه های دولتی و عمومی (همچون سازمان ملی زمین و مسکن، وزارت جهاد کشاورزی، شهرداری ها و دیگر نهادهای بخش عمومی)، می بایست سیاست های جدیدی حول محور مولدسازی، تدوین و اجرا گردد. در این راستا روش استفاده از زمین بسته به اهداف سیاستی و خاصیت های زمین مورد نظر می تواند متفاوت باشد، با توجه به این در هر مورد می بایست روش هایی به کارگیری شود که علاوه بر تامین منافع عموم، پایداری عواید را نیز تضمین نماید.

گزارش مرکز پژوهش های مجلس تصریح می کند که باتوجه به موارد فوق، استفاده از روش هایی نظیر واگذاری حق بهره برداری از زمین به کاربری های مختلف در قالب اجاره های بلندمدت درباب زمینهای دور از مرکز و یا خارج از محدوده شهر و فروش یا معاوضه زمینهای مرغوب واقع در مرکز، می تواند گزینه مناسبی تلقی شود. با این سیاست نه فقط نیرویی در جهت کاهش قیمت زمین و متعاقب آن املاک ایجاد می شود، بلکه درآمدی پایدار برای دولت محقق می گردد که می تواند با اولویت پاسخگویی به نیاز بیش از پیش زیرساختی مورد استفاده قرار گیرد. سخن پایانی این که استفاده هوشمندانه از مجموعه این ظرفیت ها می تواند در جهت تحریک رشد اقتصادی طرح ریزی شود.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.




منبع:

1400/03/13
15:56:26
5.0 / 5
774
تگهای خبر: ارز , توسعه , خدمات , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
هم پیما
هم پیما