خوزستان دارای بیشترین بافت فرسوده، چابهار بالاترین تعداد حاشیه نشین

خوزستان دارای بیشترین بافت فرسوده، چابهار بالاترین تعداد حاشیه نشین

هم پیما: بر مبنای آمار، استان خوزستان با ۹.۶ درصد بالاترین میزان بافت فرسوده نسبت به مساحت شهری را در كشور داراست، البته بیشترین حاشیه نشین مربوط به شهر اهواز نیست و چابهار در این زمینه با ۶۰ درصد بالاترین سهم را دارد.


به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، بافت های ناكارآمد به پنج گونه بافت های تاریخی، فرسوده، سكونتگاه های غیررسمی، حاشیه شهرها با پیشینه روستایی و نقاط همگون شهری تقسیم بندی شده اند. هم اكنون ۵۴۴ شهر كشور در مساحتی حدود ۱۴۰ هزار هكتار با مساله بافت های ناكارآمد مواجهند.
معضل حاشیه نشینی از مواردی است كه حدودا تمامی كلان شهرهای ایران با آن مواجهند. بر مبنای برخی آمار، ۳۰ درصد از جمعیت شهر مشهد، ۴۳ درصد بندرعباس، ۶۰ درصد چابهار، ۲۵ درصد اراك، ۳۵ درصد اهواز، ۳۳ درصد تبریز و حدود ۲۰ درصد جمعیت تهران با معضل حاشیه نشینی مواجهند. دبیر مجمع نمایندگان استان تهران چند ماه قبل در جلسه شورای اداری قرچك گفته بود تهران ۳ میلیون حاشیه نشین دارد.
هم چنین بنا بر آمار ارائه شده از جانب شركت بازآفرینی شهری، خوزستان با رقم ۹.۵۹ درصدی دارای بیشترین سهم و زنجان با رقم ۰.۵۷ درصدی دارای كمترین مساحت از بافت فرسوده در سطح كشور هستند.
به صورت كلی حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت كشور در بافت های ناكارآمد با معضل بدمسكنی مواجهند. از این تعداد ۱۱ میلیون نفر حاشیه نشین و بقیه در بافت های میانی، تاریخی و فرسوده زندگی می كنند. جریان بازآفرینی شهری در پنج گونه ذكر شده در چارچوب سیاستهای وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی معماری شهرسازی باید وظایف خویش را انجام دهد.
به تازگی شركت عمران و بهسازی شهری به "شركت بازآفرینی شهری" تغییر نام داده و بر این اساس با عنایت به اهمیت مبحث نوسازی و بهسازی، ماموریت های این شركت گسترده تر شده است. بنا به قول ی هوشنگ عشایری ـ مدیرعامل شركت بازآفرینی شهری ـ برنامه ملی بازآفرینی شهری ۹ بعد دارد كه سه بعد آن كالبدی و شش بعد آن غیركالبدی است در حوزه اجتماعی و نهادی است.
گفته می گردد كه نوسازی بافت های ناكارآمد تا آخر برنامه ششم توسعه به ۱۲۳ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد. اما با عنایت به محدودیت منابع دولتی، بخش خصوصی با مدل تضمین سودی كه شركت بازآفرینی شهری طراحی نموده می تواند وارد این عرصه شود. عشایری در این خصوص می گوید: مشوقهای ۱۲ گانه ای شامل پروانه ساختمانی، حقوق انشعابات، تخفیف هزینه نظام مهندسی، تخفیف هزینه صدور سند، تخفیف بیمه های كارگری ساختمانی، مالیات و كاهش سایر هزینه ها در نظر گرفته ایم كه منجر به كاهش ۲۰ تا ۲۵ درصد هزینه ها می گردد. به صورت مثال اگر یك توسعه گر به جای منطقه ۵ تهران اقدام به نوسازی در منطقه ۱۲ كند هزینه های آن متری ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان پایین تر خواهد بود.
یكی از مشوق های نوسازی در بافت فرسوده به سود تسهیلات بانكی مربوط می گردد كه هم اكنون با رقم ۶ درصد، پایین ترین نرخ سود وام در شبكه بانكی كشور است. در این خصوص رحیمی اناركی ـ مدیرعامل بانك مسكن ـ اولویت تأمین و پرداخت حداقل ۳۰ درصد از تمامی انواع تسهیلات ساخت، خرید و مقاوم سازی طرح های حوزه مسكن در بافت مذكور را هدفگذاری مورد نظر در حوزه عرضه تسهیلات بافت فرسوده دانست و اضافه كرد: بازسازی و نوسازی سالانه یكصد هزار واحد در بخش بافت فرسوده و ناكارآمد شهری و سكونتگاه های غیررسمی بعنوان اهداف كمی این اقدام در نظر گرفته شده است.
ازاین رو گزارش، ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۶ طرح ملی بازآفرینی شهری با حضور رییس جمهور، وزیر راه و شهرسازی، شهردار تهران و دیگر مسئولان شروع شد. روحانی در این مراسم اظهار داشت: اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری به این معنا است كه دولت صدای زلزله، صدای مشكلات مردمی كه در بافت های فرسوده زندگی می كنند، صدای مشكلات مردم كم توان و صدای نسل جوان خانه اولی را شنیده است.



1397/02/28
15:18:53
5.0 / 5
1792
تگهای خبر: بانك , توسعه , ساخت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
هم پیما
هم پیما