مجریان سابق در ردیف موافقان آزادسازی نرخ بلیت هواپیما!

مجریان سابق در ردیف موافقان آزادسازی نرخ بلیت هواپیما!

به گزارش هم پیما در شرایطی که طی ماه های گذشته مساله آزادسازی نرخ بلیت هواپیما مطرح شده و ایرلاین ها بدون هیچ توضیحی مبادرت به افزایش قیمت کرده اند، رئیس سابق سازمان هواپیمایی کشوری که در دوره مدیریتش قیمت گذاری دستوری برای نرخ بلیت هواپیما اجرا می شد، به صف موافقان آزادسازی پیوسته است.



به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، تعیین قیمت دستوری یا آزادسازی نرخ بلیت هواپیما سال هاست که از جانب مسؤلان و کارشناسان صنعت هوانوردی مطرح می شود و در این میان به نظر می آید که همه موافق آزادسازی هستند اما در عمل گاها این آزادسازی به رهاسازی تعبیر شده و ایرلاین ها با وجود اجرا نشدن این قانون گویا رقابت سالم برای سپردن نرخ ها به بازار و سیستم عرضه و تقاضا را یاد نگرفته اند.

جالب این که علی عابدزاده که در آخرین دور مسئولیت، از ۲۵ مرداد ماه سال ۱۳۹۴ تا مرداد ماه سال ۱۳۹۹ ریاست سازمان هواپیمایی کشوری را بر عهده داشت، در یادداشتی که از او انتشار یافته، آورده است که «اخیراً سخنانی غیر کارشناسی در مورد بازگشت به نرخ و قیمت گذاری بلیت های هواپیمایی در سطح جامعه مطرح و منتشر گردیده که هدفش منسوخ نمودن قانون واضعه در مورد آزادسازی نرخ بلیت هواپیمایی است. نقطه نظرات منتشرشده بیشتر از هر چیز تلاش در القای برخی تصورات ناصواب در بین مردم در مورد نرخ بلیت هوایی نموده و مایل است با توسل به پشتوانه افکار عمومی اقدام به از میان برداشتن قانون مترقی رقابت آزاد و تعیین نرخ کالا از راه مکانیسم بازار نماید. علاوه بر این که چنین برداشتی ضد علمی است، عملی نمودن چنین راهکاری به جز مغایرت با مصالح و منافع ملی و بالأخص بخش هوائی مملکت حاصلی نخواهد داشت.»

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: «اینکه عده ای تصور کنند با اتکای به قدرت سیاسی و یا زور می توانند قیمت کالاها را تعیین و تثبیت کنند حاکی از بی اطلاعی آنان از مکانیسم عرضه و تقاضا و محل تعیین نرخ و قیمت کالاهاست که تحت سیطره قانون اقتصادی به حیات خود پرداخته و ادامه می دهند. هر رشته از کار و ازجمله اقتصاد قانون های ویژه خویش را دارند و نمی توان با آن قانون ها با اتکای به تمایلات فردی و جمعی درافتاد. اگر هم عده ای از سر نادانی با این قوانین درافتند خودشان برمی افتند؛ مثلا اگر شما بخواهید با قانون جاذبه درافتید مسلماً سر شما به سنگ خورده و شکست خورده از میدان بدر خواهید رفت. قانون های مقولات مختلف بایستی آموخته شده و یاد گرفته شوند و انسان با اتکای به آن قوانین زندگی خویش را در زمینه های مختلف حیات اقتصادی و اجتماعی تنظیم بنماید تا بتواند با استفاده بهینه از آن قوانین به پیشرفت دست پیدا کند. حداقل باید یک شهر فرودگاهی آشیانه و تعمیراتی داشته باشیم/ تعداد ایرلاین در ایران بیشتر از آمریکاست و باید مانع اضافه شدنشان شد

برخورد با ارزشیابی مقولات اقتصادی همچون خدمات و به صورت اخص خدمات هوائی هم از همین سنخ اند و این روش در حمل و نقل هوایی از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد و از سال ها دور اقتصاد حمل و نقل هوایی در دنیا بر آن استوار بوده است. اصولاً در جهان ثابت شده است که دولت بایستی از دخالت در اقتصاد احتراز نموده و دوری نماید. کار دولت عرضه خدماتی است که ملت به عهده آن می گذارد و در جزو این خدمات نرخ گذاری نیست و امری ناصواب تلقی می شود. نرخ گذاری و ایجاد و القای این تصور باطل که دولت می تواند نرخی را برای فلان مقوله کالایی تعیین نماید و این نرخ هم بایستی حتما ثابت باقی بماند امری خلاف عقل سلیم و مغایر قوانین سدید اقتصادی می باشد. کار دولت قیمت گذاری کالاها و مداخله در امر اقتصاد نیست. کار دولت برنامه ریزی در سطح کلان و ایجاد زمینه های مناسب و پشتیبانی از فعالیتهای عموم مردم در زمینه های معیشتی و اقتصادی می باشد و نه آقابالاسری کردن و تعیین نرخ کالا برای بازار. کار دولت تضمین آزادی فعالیت اقتصادی و نظارت بر پیشگیری از رقابت مضرِ، رانت، انحصار و ایجاد فضای رقابت آزاد است و نه قیمت گذاری.»

این اظهارات از جانب رئیس سابق سازمان هواپیمایی کشوری درحالی طرح شده که اتفاقا در دوره چهار ساله ریاست او، با وجود تصویب و ابلاغ قانون آزادسازی نرخ بلیت هواپیما، همواره نرخ گذاری در این حوزه با تصمیم شواری عالی هواپیمایی کشوری با حضور خودش و ریاست وزیر راه و شهرسازی انجام شده و برای تعیین قیمت در این حوزه دامنه نرخی (با کف و سقف قیمت) تعریف می شد، بگونه ای که ایرلاین ها نمی توانستند از این دامنه عدول کنند.

اما حالا معلوم نیست چرا عابدزاده بعد از حدود یکسال طرفدار آزادسازی نرخ بلیت هواپیما شده است؟

البته در این حوزه باید به نکته دیگری هم اشاره نمود و آن این که ایرلاین ها با وجود این که قانون برای آزادسازی نرخ بلیت هواپیما به خوبی یا بهتر بگوییم اصلا اجرا نشد، به هیچ وجه از بلوغ کافی برای رقابت سالم برخوردار نیستند و در سالهای گذشته همواره ثابت کرده اند که با وجود اهرم نظارتی به نام شواری عالی هواپیمایی و تعیین دامنه نرخی یا نرخنامه ای که فقط سقف قیمت را محدود کرده است، بارها و بارها از قانون تخطی کرده و بدون هیچ دلیلی مبادرت به افزایش نرخ پروازهای داخلی کرده اند و رفتار آنها در بازار صنعت هوانوردی کاملا به زیان مردم و به نفع خودشان بوده است.

شرکت های هواپیمایی حتی در بعضی مواقع با تبانی یا هماهنگی کامل بین خودشان موفق شدند دولت را مجاب به افزایش قیمت کنند که این اتفاق در آبان ماه سال قبل مسبوق به سابق بود و در ابتدای تیر ماه هم همین کار را انجام دادند که صدای مردم و مسؤلان را درآورد.

بنابراین نه تنها ایرلاین ها نشان دادند که رقابت سالم در بازار که نفع جمعی را در بر داشته باشد، بلد نیستند بلکه اگر آزادسازی نرخ صورت گیرد چه بسا اتفاقات بدتر و نگران کننده تری را از جانب آنها در جهت افزایش بی رویه و بدون حساب و کتاب از سوی ایرلاین ها شاهد باشیم.




1400/05/10
13:05:41
5.0 / 5
373
تگهای خبر: ارز , بازار , پرواز , جت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
هم پیما
هم پیما