در انتظار گرانی مسكن باشیم؟

در انتظار گرانی مسكن باشیم؟

به گزارش هم پیما پیشبینی روند قیمتی مسکن در کشور وابستگی بسیاری به متغیرهای کلانی همچون رشد نقدینگی، نرخ تورم و رشد اقتصادی کشور دارد و باید گفت این عوامل بر همه ارکان ساخت مسکن مانند مصالح ساختمانی و سازه های فولادی همچون تیرآهن و میلگرد و سیمان اثرگذار می باشد.



به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، روزنامه «اعتماد» در ادامه نوشت: اما موضوعی که به تازگی دلیل و بهانه ای برای گرانی این مصالح ساختمانی شده تنها نرخ تورم نیست، بلکه قطعی برق کارخانجات هم مزیدی بر علت شده است؛ به شکلی که از ۲۶ تیرماه سال جاری که مبحث قطعی برق کارخانجات حتمی شد قیمت سیمان روندی صعودی به خود گرفت و هر پاکت ۵۰ کیلویی سیمان از ۴۴ هزار تومان در ابتدا به بالای ۷۰ هزار تومان و بعد از آن به مرز ۱۲۰ هزار تومان رسید و قیمت میلگرد هم از ۱۴ هزار تومان به رقم ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان رسیده است. این در حالیست که قیمت هر کیلوگرم این محصول تا اواخر سال ۹۸ تنها ۴۲۰۰ تومان بود. البته که بعضی کارشناسان این افزایش قیمت را به سبب سودجویی برخی عنوان می کنند و براین باورند که کارخانه های سیمان ذخیره مناسبی برای پاسخگویی به نیاز سازندگان دارند، اما این صحبت ها هم تابحال سبب نشده که قیمت سیمان یا سایر مصالح ساختمانی که به سبب قطعی برق، بالا رفته، نزولی شود.

از آنجا که تورم مصالح ساختمانی هم یکی از مهم ترین عناصر موثر بر تورم مسکن می باشد، احتمال ایجاد تورم مصالح ساختمانی بر قیمت مسکن، دور از ذهن نخواهد بود، اما منشا این تورم نه افزایش قیمت دلار یا سایر متغیرهای اقتصادی که قطعی برق خواهد بود.

آیا تنها قطعی برق قیمت سیمان و میلگرد را صعودی کرد؟

مسوولان هم علت افزایش قیمت ها را قطعی برق صنایع در دو ماه اخیر عنوان می کنند و می گویند قطعی و کمبود برق منجر به عدم تولید سیمان به میزان کافی شده و همین مورد سبب التهاب در بازار و افزایش نرخ سیمان در بازار آزاد شده و کاهش عرضه همزمان با تقاضای بالای قیمت ها همان چیزی است که صنعت سیمان هم اکنون به آن گرفتار شده است. فعالان این حوزه معتقدند سیمان و میلگرد پراستفاده ترین مصالح در ساخت مسکن می باشد و گرانی این دو محصول می تواند بر قیمت تمام شده مسکن تأثیر بگذارد.

عطا آیت اللهی، کارشناس بازار مسکن درباب افزایش نجومی قیمت برخی مصالح ساختمانی بر این باور است زمانی که خبر توقف تولید هر کالایی در کشور منتشر می شود شرایط را برای احتکار و دلال بازی بیشتر فراهم می آورد.

سودجویان دست به کار شدند

آیت اللهی در این زمینه اظهار داشت: امروز می بینیم قیمت هر پاکت سیمان به ۱۳۰ هزار تومان رسیده و میلگرد هم در سایزهای مختلف افزایش قیمت داشته و متاسفانه باید گفت قطعی این روزهای برق کارخانجات بهانه ای برای افزایش قیمت سیمان و میلگرد شده این در حالیست که این سیمان همان سیمان با کیفیت گذشته است که باید با قیمت قبل هم به دست مردم برسد.

این کارشناس بازار مسکن با اعلان اینکه همیشه از شرایط خاص و کمبودها در این بازار سوءاستفاده می شود، افزود: زمانی که خبر توقف تولید هر کالایی منتشر می شود، شرایط را برای احتکار و دلال بازی بیشتر فراهم می آورد و بطور قطع این شرایط بر بازار مسکن موثر خواهد بود، چونکه سیمان و میلگرد جزو مصالح عمده ساخت ساختمان است.

او با اعلان اینکه در آنالیز قیمت مسکن بخش عمده قیمت ها مربوط به قیمت زمین می شود، اضافه کرد: هرچند مصالح ساختمانی قیمت عمده مسکن را تشکیل نمی دهد، اما باید گفت به لحاظ حجمی سیمان در ساخت مسکن تأثیر زیادی دارد و قاعدتا نباید جهشی در قیمت مسکن بوجود آورد اما افرادی که به دنبال فرصت و سودجویی بیشتر هستند، به جهت اینکه بهانه ای برای این افزایش قیمت داشته باشند مسلما از این مساله برای بالا بردن قیمت ها استفاده می نمایند.

آیت اللهی با اعلان اینکه اقتصاد مسکن اقتصاد مهمی است، اظهار داشت: زمانی که هر مولفه از ساخت مسکن گرفتار تلاطم شود، سوءاستفاده کنندگان هم با فرصت طلبی تلاش در افزایش قیمت ها می کنند.

تولیدات سیمان کشور بیش از نیاز داخل است

این کارشناس بازار مسکن اضافه کرد: لزوم دارد مسئولان هر چه زودتر تدبیری برای حل مشکلات برقی صنایع بیندیشند، چونکه بصورت طولانی مدت صنایع نمی توانند متضرر این بی برقی شوند و برق باید به صنایع برگردد، ضمن آنکه تولیدات ما در بخش سیمان اصلا کم نیست و حتی صادرات خوبی هم در این بخش وجود دارد و بیش از نیاز داخل تولیدات داریم.

او با اعلان اینکه باید تولیدات صنایع بزرگ به حالت قبل برگردد، اشاره کرد: البته در سالهای اول انقلاب با کمبودهایی در بخش ساخت مسکن مواجه بودیم اما در آن زمان تولیدات محدود بود و نیاز بیش از عرضه محصولات بود و بنا بر این با سهمیه بندی و با جواز ساختمان سیمان به مردم عرضه می شد یا در بازار آزاد با قیمت بالاتر خرید و فروش می شد؛ این در حالیست که در چندین سال اخیر اصلا با چنین مشکلاتی مواجه نبوده ایم.

آیت اللهی اشاره کرد: این دو کالا (فولاد و سیمان) جزو اقلامی هستند که در داخل کشور تولید می شوند هر چند به مقدار محدود فولاد وارد می شود اما تولید سیمان برای رفع نیازهای داخلی صورت می گیرد اما آنچه در گذشته شاهد آن بودیم مشکل در کمبود تولید این محصول بود.

مقرراتی که اجرا نمی شود!

این کارشناس بازار مسکن اظهار داشت: متاسفانه طی روزهای گذشته اخباری درباب احتکار این اقلام به گوش می رسد هر چند مقررات برای این مساله وجود دارد اما اجرا نمی گردد و نظارت ها هم ضعیف است. اما باید گفت در کشور ما سیستم دلالی و واسطه ای میان تولیدکننده و مصرف کننده وجود دارد که بازار را هدایت می کند و هیچ بعید نیست که کنترل بازار سیمان هم در دست همین افراد باشد.

او درباب چشم انداز بازار مسکن هم اظهار داشت: هم اکنون عامل مهمی که سبب افزایش شیب صعودی قیمت ها در بازار مسکن شود اصلا وجود ندارد و به صورتی هر قسمتی از اقتصاد به صورتی در تلاطم افتاده است از قیمت ارز گرفته تا سایر کالاها حدودا به ثبات رسیده اند.

آیت اللهی اشاره کرد: ضمن این که اصلا سابقه ندارد قیمت مسکن زمانی که رشد می کند بعد از آن افت چشم گیری در بازار داشته باشد، اما ممکنست در این شرایط با درصد محدودی قیمت ها کمی رشد داشته باشد. اما در چند سال آینده احیانا بازار مسکن در دوره رکود خود خواهد بود و کمتر از دیگر بازارها رشد و بازدهی خواهد داشت.

این کارشناس بازار مسکن اضافه کرد: بنظر می رسد قیمت مسکن به رغم کاهش تقاضا و افزایش عرضه، کمی صعودی شود. از طرفی احیانا شاهد افزایش اجاره بهای مسکن خواهیم بود.

گزارش مرکز آمار از میزان هزینه کرد خانوارها در سال ۹۹ نشان میدهد که حدود ۵۰ درصد از هزینه های غیرخوراکی در بخش مسکن می باشد. این رقم باتوجه به سایر نیازهای یک خانواده، سهم بالایی را نشان میدهد که می تواند در آینده با هر نوسانی در بازار مسکن، خانواده ها را به مشکلات بزرگ تری بیندازد. اقتصاد ایران از سال ۹۷ و با خروج یک جانبه امریکا از برجام، روزهای خوبی را پشت سر نمی گذارد و بهتر است قبل از هر چیزی، آرامش نسبی به آن بازگردد.




1400/05/04
21:11:57
5.0 / 5
761
تگهای خبر: ارز , بازار , تولید , ساخت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
هم پیما
هم پیما