گزارش هم پیما؛
بازارمسكن چشم انتظار مالیات تنظیمی
کارشناسان اقتصادی معتقدند حال که اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی، در بهبود بازار مسکن نقش داشته، برای خروج کامل سفته بازان از این بازار باید مالیات بر عایدی مسکن هم تصویب و اجرا شود.
به گزارش هم پیما به نقل از مهر، اخیراً محمد اسلامی از تأثیرگذاری ۲۵ درصدی اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی بر بهبود بازار مسکن در ۳ ماهه پایانی سال قبل در گفتگو با خبرنگار مهر اطلاع داده بود.
این در حالی است که مقرر است سال جاری این قانون برای اولین بار اجرا شود و صرف مطرح شدن رسانه ای این قانون توانسته مالکانی که خانه های خویش را خالی نگه می داشتند تا از محل افزایش قیمتی که برای آن ایجاد می شود، به حفظ ارزش دارایی های خود اقدام نمایند.
مالیات بر عایدی مسکن چیست؟
با این حال به موازات دریافت مالیات از دارندگان واحدهای خالی از سکنه، میتوان مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن را هم طراحی، تصویب و اجرا کرد که این قیچی دو لبه به ابزاری برای قطع کردن دست سفته بازان و سوداگران از بازار مسکن شده و این کالا به صورت کامل از جرگه کالاهای سرمایه ای خارج و به کالای مصرفی تبدیل گردد.
اگر با ابزار مالیاتی، خانه های خالی به بازار عرضه می شوند، با مالیات بر عایدی سرمایه از انجام معاملات مکرر با هدف سفته بازی یا نگهداری و خرید و فروش ملک با هدف افزایش قیمت مسکن جلوگیری می شود.
مالیات بر عایدی سرمایه سال هاست که در تعلل و وعده های پی در پی دولت، معطل مانده و مجال بررسی در صحن و تصویب در مجلس نیافته است.
آخوندی و دژپسند بزرگترین موانع تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه
عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی با نگارش نامه ای در سال ۹۴ به رئیس وقت مجلس از مطرح شدن طرحی برای دریافت مالیات بر عایدی سرمایه که در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب و آماده طرح در صحن علنی بود جلوگیری کرد و سبب شد این طرح به کمیسیون مربوطه ارجاع شود.
فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد هم بعد از آنکه در سال ۹۷ بار دیگر اعضای کمیسیون اقتصادی خواستار به جریان افتادن طرح مالیات بر عایدی شدند، با این بهانه که لایحه مربوطه در وزارت اقتصاد در دست تدوین است، مانع بررسی آن در مجلس شد.
البته دو سال قبل وزارت اقتصاد اطلاع داد که مالیات بر عایدی سرمایه را در چارچوب لایحه اصلاح مالیات های مستقیم در دستور کار دارد ولی پس از دو سال هنوز از این لایحه خبری نیست.
طراح طرح مالیات بر عایدی مسکن در مجلس دهم: نامه نگاری آخوندی با لاریجانی مانع بررسی طرح در مجلس شد
زهرا سعیدی مبارکه عضو کمیسیون اقتصادی مجلس دهم و یکی از طراحان مالیات بر عایدی سرمایه تیرماه سال ۹۸ در برنامه زنده تلویزیونی در اینباره اظهار داشت: طرحی که ما آماده کردیم بر این مورد دلالت دارد و با ۱۴۵ امضا تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد که کلیات آن تابحال تصویب شده است. بیشتر از ۹۵ درصد مردم از این مالیات معاف هستند و آنهایی که مسکن را برای سود خریده اند باید بخشی از سود خویش را مالیات دهند.
سعیدی مبارکه اضافه کرد: در سال ۹۴ ما بر تولید مالیات بستیم اما بر خانه های مازاد و سوداگری مسکن هیچ مالیاتی بسته نشد. در آن سال این طرح به مجلس آمد اما با نامه نگاری آخوندی، وزیر وقت راه و شهرسازی، و نقش آفرینی رئیس مجلس مبحث مالیات بر عایدی سرمایه از دستور کار خارج شد.
سلاطین مسکن در بازار؛ مسؤلان بخش مسکن غافل
نماینده مجلس دهم بیان نمود: طبق اطلاعات واصله فردی در شهرری صاحب ۷۰۰ خانه است و مالیات این سرمایه را هم نمی پردازد. این ارقام کم نیستند و طبق بررسی ها متوجه شدیم در تهران ۷ هزار و ۵۰۰ خانه ساخته شده و فردی در تهران ۲ هزار و ۵۰۰ مسکن ساخته، ولی وارد بازار مسکن نکرده است.
وی با اشاره به اینکه ۷۰ درصد معاملات مسکن مصرفی نیست و جنبه کسب سرمایه بیشتر را دارد، اظهار داشت: ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی از سال ۸۵ تا ۹۵ ساخته شده، اما ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد آن در اختیار مصرف کننده قرار گرفته است. بقیه ۷ میلیون و پانصد هزار واحد دست افراد تاثیر گذار در بازار مسکن می باشد. اما به دلیل عدم وجود قانون از این افراد مالیات دریافت نمی گردد.
تشریح مکانیزم مالیات بر عایدی مسکن در کاهش قیمت از زبان عضو سابق شورایعالی مسکن
افشین پروین پور عضو اسبق شورایعالی مسکن در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح نقش دو پایه مالیاتی در ثبات قیمتی بخش مسکن اظهار نمود: مالیات بر خانه های خالی، هزینه نگهداری خانه خالی را به حدی زیاد می کند که مالک مجبور می شود یا آنرا اجاره دهد یا بفروشد.
وی اضافه کرد: این مورد سبب می شود تا عرضه مسکن به بازار زیاد شده و قیمت کاهش پیدا کند مثلاً هم اکنون ۲.۶ میلیون خانه خالی در کشور داریم که به طور عمده در کلانشهرها داریم که به طور عمده در جاهای گران قیمت هستند؛ وقتی این واحدها عرضه شوند، به صورت زنجیره ای از نقاط گران قیمت آغاز به کاهش قیمت شده و به ترتیب به واحدهای خالی در مناطق متوسط و ارزان تر منتقل می شود.
مالیات بر عایدی مسکن، کسب و کار خرید و فروش سرمایه ای را حذف می کند
کارشناس اقتصاد مسکن افزود: مالیات بر عایدی سرمایه هم به این صورت است که هزینه نقل و انتقالات سرمایه ای را به قدری زیاد می کند که دیگر کسب و کار خرید زمین و مسکن به صرفه نباشد؛ اما هم اکنون عده ای صرفا از محل خرید و فروش مکرر زمین و مسکن کسب سود می کنند.
پروین پور با تاکید بر اینکه این رفتارهای سوداگرانه سبب افزایش قیمت مسکن می شود، اظهار داشت: با ابزار مالیات بر عایدی سرمایه باید جلوی این سفته بازان و سوداگران گرفته شود. کسانی باید وارد بازار مسکن شوند، که نیاز مصرفی دارند و تقاضای سرمایه ای باید از بازار حذف شود.
وی درباره مکانیزم مالیات بر عایدی سرمایه اظهار نمود: این مالیات به این شکل است که هر کس غیر از ملک مصرفی خودش خانه ای را خرید و فروش و سود کرد، بخش زیادی از سود آن با مالیات بر عایدی سرمایه دریافت می شود و درنتیجه جذابیت خرید و فروش سرمایه ای در بازار مسکن از بین می رود و ازاین رو این پایه مالیاتی، جلوی افزایش قیمت مسکن را می گیرد.
منبع: هم پیما
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب