ایران، هند و افغانستان در چابهار به هم رسیدند
به گزارش هم پیما راهكارهای عملیاتی سازی موافقتنامه چابهار بین ایران، هند و افغانستان به تازگی در نخستین نشست كمیته اجرایی سازی موافقتنامه چابهار به امضا رسید تا هندی ها رسما كار خویش را به منظور فعالیت اپراتوری در بندر شهیدبهشتی چابهار آغاز كنند.
به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، موافقتنامه ترانزیتی سه جانبه بین كشورهای ایران، هند و افغانستان با هدف تسریع، تسهیل و ارتقای ترانزیت چابهار و اتصال كشور هند و افغانستان به كشورهای آسیای میانه با استفاده از بندر چابهار، توسعه صادرات سه كشور و تولید كریدور بین المللی بین كشورهای مذكور در خرداد ماه سال ۱۳۹۵ به امضای روسای جمهور ایران و افغانستان و نخست وزیر هند رسید تا در نهایت روز دوشنبه هفته جاری همزمان با نخستین نشست كمیته اجرایی سازی "موافقتنامه چابهار"، شركت IPGL هند فعالیت خویش را در بندر چابهار آغاز كند و قرارداد اجاره و بهره برداری بخشی از فاز یك بندر شهیدبهشتی چابهار بین اداره كل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان و شركت ایندیا پورت گلوبال لیمیتد (IPGL) به امضا برسد.
این درحالی است كه راهكارهای عملیاتی سازی تفاهم نامه چابهار در ۹ بند به امضای نمایندگان سه كشور جمهوری اسلامی ایران، جمهوری هندوستان و جمهوری اسلامی افغانستان رسید و بر مبنای تفاهم نامه امضا شده قرار بر این شد تا كارگروه مطالعاتی در مورد رقابتی كردن هزینه كلی كریدور چابهار، نسبت به كریدورهای رقیب تشكیل گردد.
از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست كه به اجماع سه كشور رسید، بررسی مسائل گمركی و حمل و نقل زمینی بود و مقرر شد كارگروه مربوطه در این زمینه هم مطالعات اجرایی لازم را انجام دهد.گفتنی است نشست دوم این كمیته در نیمه اول سال ۲۰۱۹ به میزبانی هندوستان برگزار می گردد.
تفاوت راهبری و اداره كردن با حاكمیت و مالكیت بنادر
در تمام فعالیت های مربوط به هر بندر، یك قسمت اعمال حاكمیت و جایگاه دولت می باشد و قسمتی دیگر مربوط به عملیات و راهبری است، ازاین رو حاكمیت و مالكیت بنادر، قابل واگذاری نیست و در همه كشورها، حاكمیت بنادر از جانب دولت ها انجام می گردد.
تا سال ۱۳۷۵، راهبری عملیات در بنادر، توسط سازمان بنادر انجام می شد و در آن مقطع، همه فعالیت های توسعه ای، تأمین تجهیزات و... بر عهده سازمان بنادر بود؛ به چنین بنادری، بنادر دولتی می گفتند و در دنیا هم چنین امری رواج داشت. از یك مقطع زمانی به بعد بنادر دولتی به بنادر ابزاری تبدیل شدند و بر این اساس دولت ها اسكله ها را می سازند و تجهیزات را می خرند و دولت قوانین و مقررات را برای نواحی بندری تعیین و اعمال می كند و بعد از آن هم به صورت اكران عمومی و یا مذاكره ای راهبری و اپراتوری بنادر دنبال می گردد.
حضورهندی ها در بندر چابهار چگونه خواهد بود؟
در مبحث بندر چابهار، بر مبنای مطالعاتی كه مشاور در گذشته انجام داد و این مطالعات تصویب گردید، مبنای سرمایه گذاری قرارداد چهار فاز برای توسعه بندر چابهار لحاظ شده است. با عملیاتی شدن این چهار فاز، ظرفیت این بندر استراتژیك به ۷۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تن می رسد.
قرار است راهبری یك فاز از چهار فاز بندر شهید بهشتی چابهار، توسط اپراتور هندی (IPGL) صورت گیرد. این شركت در بنادر هند و سایر كشورها فعالیت اپراتوری دارد و طرح سرمایه گذاری هندی ها در زمینه تامین تجهیزات در چارچوب قرارداد ۱۰ ساله است.
قرارداد ایران با اپراتور شركت هندی در دو قالب موقت و اصلی است. قرارداد موقت ۱۸ ماهه (یك سال و نیم) است و مربوط به اجاره و بهره برداری بخشی از فاز یك بندر شهید بهشتی چابهار است. مبحث قرارداد اپراتوری ۱۰هكتار (محوطه كانتینری، كالا، ساختمان اداری، رفاهی، تعمیرگاه و... ) از فاز اول بندر شهید بهشتی، ۳۶۰ متر اسكله كانتینری و چند منظوره و در نهایت استفاده از تجهیزات موجود و اجاره بخشی دیگر است. در قرارداد اصلی كه مدت آن ۱۰ سال است ۶۴۰ متر اسكله و ۷۰ هكتار محوطه و تامین تجهیزات مدنظر قرار گرفته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب