آخوندی:
دولت نباید حتی یك خانه بسازد، مسكن مهر پردیس، بحران پایتخت
هم پیما: وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: بدون شك دولت نباید تحت هیچ شرایطی در حوزه ساخت و ساز وارد شود، به عقیده من اگر قرار باشد عملكرد دولت با ساخت خانه اندازه گیری شود، دولت نباید حتی یك واحد خانه بسازد.
به گزارش هم پیما به نقل از وزارت راه و شهرسازی، عباس آخوندی در نشست با اعضای مجمع نمایندگان تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با عرضه گزارش اقدامات وزارت راه و شهرسازی در حوزه های شهرسازی، مسكن، شهرهای جدید، مسكن مهر، لجستیك، حمل و نقل، كریدورها، بافت فرسوده و طرح مشكلات موجود و با اشاره به تردد بالای وسایل نقلیه بین تهران و حومه بیان كرد: درحال حاضر روزانه بین تهران ـ كرج حدود ۳۲۶ هزار، تهران ـ ورامین ۱۷۳ هزار، تهران ـ شهریار ۱۷۱ هزار و تهران ـ ساوه ۱۶۹ هزار وسیله نقلیه در حال تردد هستند كه همه نشان از نرخ رشد سالانه تردد در این محورها دارد.
وی با تاكید براینكه حمل و نقل حومه ای تهران یكی از وضعیت های بسیار چالشی در این استان به حساب می آید اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی بنابراین اهمیت بسیار زیادی برای بحث ساماندهی به حمل و نقل حومه ای قائل بوده و آن را پیگیری می كند كه متأسفانه هم اكنون با خشكسالی عجیب منابع هم روبه رو است.
آخوندی با اشاره به اینكه مسئله حمل و نقل حومه ای در تهران از دهه ۴۰ مطرح و نیاز آن برای این كلانشهر روشن شده بود اظهار داشت: به تصور من اگر نمایندگان در دوره ای مشخص صرفا بر روی این مسئله تمركز كرده و پیشبرد این پروژه را پیگیری كنند می توانیم ساخت خطوط حومه ای از ورامین به سمت كرج و رودهن به سمت شهریار را به سرانجام برسانیم به گونه ای كه این خطوط ضمن یكپارچه شدن با خط متروی تهران، از زیر شهر عبور كرده و به سمت مقاصد معین حركت كنند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینكه ساخت پروژه های حمل و نقل حومه ای خیلی سخت و گران قیمت است اظهار داشت: با این وجود ولی لزوما هزینه این پروژه ها از حجم آزادراهی كه هم اكنون تحت فشار بسیار زیاد در حال ساخت آن ها هستیم بیشتر نخواهد بود، نكته جالب توجهی است كه در این راستا اگر وارد بحث منابع مالی بین المللی شوید شاید ۱۵ محور راه اهن هم اكنون دارای ردیف اعتباری هستند ولی بحث حمل و نقل حومه ای كه از اهمیت بسیار بالایی هم برخوردار می باشد فاقد ردیف اعتباری است.
وزیر راه و شهرسازی با تاكید براینكه مسائل و مشكلات تهران به قدری بزرگ و پیچیده است كه خیلی از افراد تلاش می كنند چشم بر روی آن ببندند اظهار داشت: هم اكنون هر جاده ای كه در تهران ساخته می گردد به محض افتتاح و بهره برداری شاهد ترافیك بالا در ساعات گوناگون در آن هستیم كه خود تصادف، آلودگی و مشكلات فراوانی را به همراه دارد، ازاین رو مشخص است كه چاره رفع ترافیك، ساخت جاده و آزادراه نبوده و باید مورد پیگیری قرار گیرد.
وزیر راه و شهرسازی با تاكید براینكه عمده مباحث مربوط به پروژه های حمل و نقل حومه ای مربوط به بیرون شهرهاست و شهرداری ها می توانند در بخش درون شهری به ما كمك كنند اظهار داشت: به صورت معمول مناطق حومه ای در سایر كشورها مكانی برای سكونت اعیان نشینان به شمار می روند، مسئله ای كه با توسعه حمل و نقل حومه ای باید در كشور ما هم رخ داده و نظام توسعه شهری بدین گونه تغییر یابد.
این مقام مسئول درمورد آخرین وضعیت بحث احداث شركت حمل و نقل حومه ای در كشور بیان كرد: هم اكنون اساس نامه پیشنهادی راه اندازی این شركت در كمیسیون های دولت در حال بررسی بوده و به جد از جانب وزارت راه و شهرسازی پیگیری می گردد.
وی در ادامه با تاكید براینكه نبود یك سیستم یكپارچه حمل و نقلی، یكی از پیچیده ترین مسائل حمل و نقل در تهران است اظهار داشت: درحال حاضر در یكپارچه سازی سیستم حمل و نقل بخش درون شهری و برون شهری باید با یكدیگر هماهنگ شوند این درحالی است كه حوزه درون شهری تحت مدیریت وزارت كشور و بروشهری با وزارت راه و شهرسازیست كه لینك این دو خود پروسه ای بسیار زمان بر است، اما نكته قابل اهمیت در این جاست كه آیا به درستی وزارت كشور مسئول بخش حمل و نقل است یا مدیریت سیاسی كشور؟
این مقام مسئول در این باره اضافه كرد: طی بررسی های انجام شده در سایر كشورها یك بخش جداگانه مربوط به مترو در داخل شهر، یك شركت حمل و نقل حومه ای و یك شركت راه آهن دوربرد وجود دارد كه حوزه حمل و نقل حومه ای ما در ایران تا كنون بدون متولی بوده است، در این راستا وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد راه اندازی شركت حمل و نقل حومه ای را اعلام نمود كه بعد از گذراندن دوره ای ۷ ماهه موفق به ایجاد هماهنگی اولیه شده و در حال پیگیری آن هستیم.
عضو كابینه دولت تدبیر و امید افزود: مرحله بعدی اقدامات راه اندازی این شركت، مطمئنا سخت تر از اولین مرحله آن است چراكه در زمان بهره برداری جدای از اعتبارات لازم برای تأمین زیرساخت و واگن و... اگر برای هر مسافر ۵۰۰ تومان یارانه در نظر بگیریم احتیاج به روزانه ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار داریم كه هم اكنون هم در هیچ كجای قانون در نظر گرفته نشده است.
عمر مهاجرت روستا به شهر رو به آخر است
آخوندی در بخش دیگری از سخنان خود در حوزه شهرسازی با بیان این مطلب كه خوشبختانه هم اكنون مهاجرت روستا به شهر مراحل نهایی خویش را طی می كند اظهار داشت: طبق آمارهای ۵ سال قبل روند رشد جمعیت روستا به شهر در حال كاهش بوده كه بطور قطع از جهات بسیاری مثبت ارزیابی می گردد چراكه در این صورت جمعیت پیرامون تهران دیگر رشد چشمگیری نداشته و پدیده خاصی در این نواحی رخ نخواهد داد.
به گفته وزیر راه وشهرسازی بعد از سال ۸۰ تا كنون، حدودا برابر با جمعیت شهر تهران در خارج از شهر جمعیت ساكن شده است كه به عبارتی نشان دهنده ۴۶.۷ درصد ساخت و ساز غیرقانونی در این نواحی است.
این مقام مسئول با تاكید براینكه درحال حاضر وضعیت كنترل شهر، روستاها و حریم شهرهای ما خصوصا در تهران به گونه ای بوده كه تحت مدیریت هیچ بخشی گزارش نشده است اظهار داشت: بطور قطع ساخت و ساز غیر قانونی ۴۶ درصدی ناشی از همین عدم مدیریت بوده كه وزارت راه وشهرسازی در این حوزه پیشنهاد می دهد با تهیه نقشه از شهرداری های منطقه، كل منطقه را بین آن ها تقسیم كند.
وی افزود: بطور قطع اگر ما بخواهیم از تهران حفاظت نماییم نباید هیچ نقطه ای خارج از محدوده كنترل شهرداری ها در منطقه داشته باشیم و در این راستا باید همه روستاها و حرایم شهری را در بخشی از محدوده كنترل شهرداری ها قرار دهیم تا حداقل ساخت و سازهای غیرقانونی مسئولیت پذیر شده و یك سازمانی پاسخگوی آن باشد.
آخوندی هم پیوندی حرایم كلانشهر در قالب یك مدیریت شهری را مهم ترین پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در رفع مشكلات ساخت و سازهای غیرقانونی و مسائل حرایم شهری اعلام نمود و اضافه كرد: به عقیده ما برای رفع مشكلات موجود امكان موزاییك كردن روستاها و حرایم در استان های نزدیك مانند تهران، مازندران و گیلان و... باید برای كنترل بهتر محیط فراهم گردد چراكه بدون شك یكی از دلایل اصلی وضعیت موجود موزاییك نبودن حریم شهرداری هاست.
بازگشت ۸۰۰ هزار هكتار اراضی به فضای خدماتی شهر تهران با راه اندازی لجستیك بار
عضو كابینه دولت تدبیر و امید با اشاره به پروژه در حال احداث كمربندی جنوب غرب تهران بیان كرد: این كمربندی تا قزوین ادامه پیدا كرده و هدف اصلی اش خروج ترافیك سنگین از تهران است، درحال حاضر حدود ۲۷ هزار كامیون سنگین در جهت حمل و نقل بار وارد تهران شده و برای مقاصد دیگرار تهران خارج می شوند كه ما برای رفع این ترافیك پروژه مذكور را اجرایی كردیم.
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود با اشاره به اینكه هم اكنون ۸۰۰ هزار هكتار اراضی برای باراندازهای تهران درگیر هستند اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی در این دوره باراندازی حدودا ۸۵۰ هزار هكتاری در جنوب شرقی شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در نظر گرفته است تا به تدریج و با استفاده از كمربندی مذكور بار و ترافیك را به این منطقه هدایت كند، مكانی كه هم علاوه بر دسترسی زمینی، دارای دسترسی ریلی و هوایی هم بوده و در نهایت بعنوان لجستیك بار تهران به حساب می آید.
وی در این باره تصریح كرد: بطور قطع تحقق لجستیك بار تهران به بحث بازآفرینی شهری تهران هم كمك می نماید چراكه علاوه بر خروج ترافیك از شهر، نزدیك به ۸۰۰ هزار هكتار زمین را به محدوده خدماتی شهر وارد كرده و سبب ارتقای كیفیت زندگی در مناطق جنوبی شهر تهران می گردد.
عضو كابینه دولت دوازدهم در مورد شرایط استان تهران از جهت حمل و نقل ریلی هم بیان كرد: تهران به ۲ ایستگاه بزرگ راه آهن دیگر در غرب و شرق شهر نیاز دارد كه به نظر من باید با استفاده از تشكیل كارگروهی بین نمایندگان وزارت راه و شهرسازی و نمایندگان علاقمند به حوزه حمل و نقل بررسی و مورد پیگیری قرار گیرد.
وزیر راه و شهرسازی در این حوزه خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی بیان كرد: درحال حاضر برخی درمورد احداث مترو در كنار خطوط حمل و نقل حومه ای صحبت می كنند كه وزارت راه و شهرسازی به جد از مجلس درخواست دارد در مقابل این سخنان بایستد چراكه این ۲ پروژه از لحاظ كاركردی هیچ تفاوتی نداشته و هزینه احداث آن یك چهارم مترو است.
مسكن مهر پردیس ظرفیت تبدیل به یك بحران برای پایتخت را دارد
آخوندی در مورد آخرین وضعیت سایت های مسكن مهر استان هم اعلام نمود: درحال حاضر هر واحد باقی مانده سایت مسكن مهر شهر جدید پردیس كه مهمترین مشكل ما در این بخش است برای تكمیل زیرساخت ها به ۳۲ میلیون تومان پول نیاز دارد كه دولت هم یك ریال اعتبار برای آن ندارد، در این حوزه باید بگوییم كه فردی در سال ۹۱ این واحدها را با هزینه متری ۳۴۰ هزار تومان به مردم عرضه كرد حال آنكه این رقم در زمان فعلی با عنایت به افزایش قیمت مصالح و... به ۷۰۰ هزار تومان رسیده است كه همراه با كمبود اعتبار ۳۲ میلیون تومانی برای زیرساخت باید بگوییم برای هرواحد بیش از ۶۰ میلیون تومان كسری اعتبار وجود دارد.
وزیر راه و شهرسازی با تاكید براینكه بحث مسكن مهر پردیس ظرفیت تبدیل به یك بحران برای پایتخت را دارد اظهار داشت: هم اكنون ۵ هزار و ۲۰۰ میلیون تومان كسری اعتبار برای تكمیل سایت مسكن مهر پردیس وجود دارد كه اگر بخواهد به مردم سرشكن شود باید هر فرد نزدیك به ۶۰ میلیون تومان پرداخت كند، بحثی كه امكان اجرای آن وجود ندارد، این درحالی است كه تا كنون هم اعتبارات بسیاری در جهت تأمین خدمات روبنایی این مناطق در سطح كشور هم هزینه شده و دولت منابع لازم برای اجرای آن را ندارد.
این مقام مسئول درمورد وضعیت مسكن، بافت فرسوده و مناطق حاشیه ای بیان كرد: ما در رسیدگی به این مورد باید به این نكته توجه نماییم كه بافت حاشیه ای و بافت فرسوده دارای ۲ جنس كاملا متفاوت هستند، درحال حاضر اصلی ترین بحث در بافت حاشیه ای، مسئله اسكان غیر قانونی است كه تهیه نقشه و صدور سند در مرحله اول مهمترین اقدامی است كه می توانیم در این حوزه انجام دهیم، چون كه ما نمی توانیم ۳.۵ میلیون نفر ساكن در این مناطق را جابه جا و به منطقه ای دیگر انتقال دهیم.
ایجاد زیربنا و انجام كار توسط مردم، مهمترین راهكار دولت در ساماندهی بافت فرسوده
عضو كابینه دولت تدبیر و امید افزود: مسئله دیگری كه در بافت فرسوده وجود دارد آن است كه از طرفی ما نمی توانیم كل بافت را تخریب و از نو بسازیم كه متأسفانه برخی این تصور را دارند و از طرفی دیگر نگاه دیگری كه می توانیم به این بافت ها داشته باشیم تأمین خدمات روبنایی و زیربنایی برای تولید شرایط جهت بهسازی محیط از جانب خود ساكنین است كه وزارت راه و شهرسازی همین هدف را دنبال می كند.
به گفته وی امكان نگاه بلدوزری به نواحی فرسوده نه تنها در ایران بلكه در هیچ كجای دنیا وجود ندارد این درحالی است كه مردم هم برای این كار اعتماد لازم را ندارند، به صورت مثال سایت مسكن مهر كه برای دولت بود گرفتاری های بسیاری برای كشور وجود آورد، حال شما تصور كنید این درگیری را به داخل شهر آورده شده و مشكلات را دو چندان كند.
وزیر راه و شهرسازی راهكار فعلی این وزارتخانه را برای رفع مشكلات بافت فرسوده تولید زیربنا و انجام كار توسط مردم اعلام نمود و اظهار داشت: بطور قطع نگاه بلدوزری، جابه جایی مردم و دور كردن آن ها از مجل زندگیشان به بهانه بهسازی سبب گسترش حاشیه نشینی می گردد كه نمونه بارز آن در بافت پیرامونی حرم مطهر امام رضا قابل مشاهده می باشد.
آخوندی اضافه كرد: ما در این سیاست تلاش داریم تا مردم خود زندگیشان را بازسازی كنند، چاره ای كه دقیقا سایر كشورهای دنیا هم به كار گرفته اند كه در این مسیر آمادگی لازم برای تشكیل كارگروه با نمایندگان مجلس و بررسی برنامه و رفع مشكلات آن را داریم.
این مقام مسئول درباره بحث سامانه املاك و اقدامات وزارت راه و شهرسازی در این راستا بیان كرد: هم اكنون سامانه معاملات املاك در تهران رایج و قابل استفاده می باشد كه اطلاعات ملك و معامله را با تمام جزئیات در اختیار افراد قرار می دهد، چندی قبل در این بخش بحث راه اندازی سامانه دیگری برای شناسایی و ثبت خانه های خالی در استان توسط وزارت راه وشهرسازی عنوان شد كه بنده طی نامه ای به دولت توضیحات لازم را عرضه كرده و گزارش دادم كه امكان انجام این عملیات تنها با استفاده از شهرداری ها امكان پذیر است چراكه تنها آن ها اطلاعات جزئی تمامی واحدهای مسكونی در حوزه تحت كنترل خویش را دارا بوده و این اقدام از عهده وزارت راه و شهرسازی خارج است.
وی همینطور افزود: به عقیده من خوب است دولت مركزی و شهرداری طی اقدامی مشاركتی این سامانه را راه اندازی و در روند دریافت مالیات از خانه های خالی گام بردارند.
عضو كابینه دولت تدبیر و امید پیرامون اختلاف نظر موجود بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی هم بیان كرد: دراین حوزه هم مشكلاتی وجود دارد كه خوشبختانه رو به نتیجه بخشی و حل و فصل است.
عدم درگیری دولت مركزی در حوزه ساخت خانه، سیاست اصلی وزارت راه و شهرسازی است
آخوندی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح كرد: برخی معتقدند كه دولت قبل در حوزه مسكن كار بزرگی كرده و توانست پروژه مسكن مهر را آغاز كنند غافل از آنكه این اقدام بعد از گذشت ۱۰ سال تنها سبب ۲ برابر شدن حجم نقدینگی در كشور شده و مشكلات بسیاری را امروز به وجود آورده كه عدم توانایی در تأمین خدمات آن تنها بخشی از این مشكلات به حساب می آید.
وی همینطور تصریح كرد: بدون شك دولت نباید تحت هیچ شرایطی در حوزه ساخت و ساز وارد شود، به عقیده من اگر قرار باشد عملكرد دولت با ساخت خانه اندازه گیری شود، دولت نباید حتی یك واحد خانه بسازد.
این مقام مسئول با تاكید براینكه ما در این دوره می خواهیم تا در مرحله اول قدرت خرید مردم را اضافه نماییم اظهار داشت: آمارهای ما هم اكنون از دریافت ۷۰ هزار تسهیلات خرید مسكن خبر می دهد كه چون مراسمی برای افتتاح و بهره برداری ندارد به صورت چشمگیر مطرح نمی گردد، در حقیقت عمده اقدامات ما در بخش مسكن در این دوره تقویت بانك مسكن و راه اندازی صندوق پس انداز مسكن بود، به یاد دارم كه در زمان آمدن من به وزارتخانه تنها ۲۰ میلیون تومان تسهیلات مسكن برای خرید خانه پرداخت می شد در حالیكه امروز ۱۶۰ میلیون تومان با نرخ ۸ درصد پرداخت می گردد.
وزیر راه و شهرسازی فعال شدن بازار مسكن را یكی از اقدامات مهم در این حوزه اعلام نمود و اظهار داشت: بحث مسكن اجتماعی و مسكن برای گروه های كم درآمد معمولا مانند سایر كشورهای جهان از جانب نهادهای اجتماعی مانند تأمین اجتماعی، بهزیستی و... ساخته و پیگیری می گردد و تنها زمین آن را وزارت راه وشهرسازی تأمین می كند اقدامی كه تا كنون هم انجام شده و نزدیك به ۱۲۰ هزار مسكن در اراضی وزارتخانه تولید شده ولی از آنجایی كه هر سازمان به اسم خود این پروژه را معرفی می كند تحت عنوان پروژه مسكن اجتماعی در كشور اعلام نشده است.
وی افزود: در حقیقت سیاست روشن ما عدم درگیری دولت مركزی در حوزه ساخت خانه است، دولت تنها باید از نهادهای اجتماعی در این مسیر حمایت كند كه گزارش اقدامات وزارت راه و شهرسازی در این مسیر هم كاملا موجود و قابل عرضه به نمایندگان محترم است.
به گفته آخوندی تصور ورود دولت و حذف قیمت زمین از ساختمان اقدامی غیرممكن بوده و در هیچ كجای دنیا اجرا نشده است، آیا به تصور شما ما در بازاری كه قیمت همه مواد اولیه بالا رفته است می توانیم مسكن را از آن مستثنی كنیم؟ بطور قطع این مسئله باید در اقتصاد كلان دیده شده و كنترل شود چراكه این امر هم تحت كنترل بازار است.
وزیر راه و شهرسازی با تاكید براینكه با تمام مشكلات و افزایش قیمت ها، رشد قیمت مسكن از رشد متوسط سایر كالاها كمتر بوده است اظهار داشت: بطور قطع اتفاقی كه در حوزه كلان رخ می دهد را نمی توان به صورت بخشی حل كرد، مسئله ای كه نه تنها در حوزه مسكن بلكه در تمامی بخش ها دیده می گردد.
این مقام مسئول با اشاره به آغاز پروژه های مسكن مهر و حذف قیمت زمین از پروژه ها بیان كرد: در این دوره علی رغم تصور كاهش قیمت زمین و مسكن شاهد رشد ۹ برابری زمین و ۶ برابری مسكن بودیم كه نشان از مشكلات این رویكرد دارد.
عضو كابینه دولت تدبیر و امید در انتها درمورد قراردادهای هواپیما هم با شركت های خارجی بیان كرد: تمامی قراردادهای ما هم اكنون از جهت حقوقی محفوظ بوده و باطل نشده است، اما هم اكنون اجازه اجرا ندارد كه در صورت تغییر سیاست ها می تواند مجددا عملیاتی شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب