بیانیه اجلاس شش جانبه همکاریهای ترانزیتی به امضا رسید

بیانیه اجلاس شش جانبه همکاریهای ترانزیتی به امضا رسید

به گزارش هم پیما، اولین اجلاس شش جانبه همکاریهای ترانزیتی توسط ایران و کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان با تکیه بر تشکیل کمیته مشترک دائمی به امضا رسید.


به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، بیانیه پایانی اولین اجلاس شش جانبه همکاریهای ترانزیتی توسط ایران و کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان با تأکید بر تشکیل کمیته مشترک دائمی امروز و با حضور نمایندگانی از این کشورها به امضا رسید. در این بیانیه مقرر شد دبیرخانه دائمی برای این اجلاس ترانزیتی تشکیل گردد و برگزاری این اجلاس هم هر شش ماه یک مرتبه و به صورت دائمی به میزبانی کشورهای عضو اجرا شود. بدین جهت دومین دوره از این اجلاس در کشور قزاقستان برگزار می شود.
همینطور امروز در امتداد توسعه همکاریهای همه جانبه ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه، نشست سه جانبه همکاریهای حمل ونقلی ایران، روسیه و آذربایجان برگزار می گردد که در این جهت وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه و معاون وزیر حمل و نقل آذربایجان هم به نشست شش جانبه اضافه شدند و نشست امروز هشت جانبه برگزار می شود.
برقراری فضای تعاملی میان ایران و کشورهای آسیای مرکزی
قاسمی همینطور در این مراسم اظهار داشت: انتخاب عنوان «توسعه همکاریهای ترانزیتی» برای این اجلاس، باتوجه به فضای سازنده و تعاملی فعلی میان ایران و کشورهای آسیای مرکزی، خصوصا اولویت فعلی دولت ایران جهت توسعه همکاریهای اقتصادی با همسایگان و کشورهای منطقه، انتخابی بموقع، هوشمندانه و هدفمند، در امتداد تحکیم و تقویت روابط همه جانبه اقتصادیست.
وی ادامه داد: مبحث همکاریهای حمل و نقل و ترانزیت، بعنوان یکی از ارکان اصلی تعاملات تجاری کشورها محسوب می شود؛ به نحوی که با هم افزایی زیرساخت ها و امکانات حمل ونقلی، بهره مندی همه بازیگران عرصه حمل و نقل، لجستیک، تجارت و در کنار آن جمعیت ۱۶۰ میلیون نفری ملت ها در این پهنه جغرافیایی فراهم خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: مبحث توسعه همکاریهای ترانزیتی در پهنه ایران و کشورهای آسیای مرکزی، صرفاً موضوعی در ارتباط با امروز و آینده نیست؛ بلکه به گواه تاریخ، این منطقه دارای حافظه باستانی در مورد نقش آفرینی پررنگ و محوری در مبادلات تجاری شرق و غرب و شمال و جنوب جهان بوده است. بر طبق این رویکرد فرصت آفرین و ظرفیت ساز و با تکیه بر لزوم انسجام بخشی و بهبود شکلی و محتوایی همکاریهای ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه، در ادامه به رئوس اقدامات اولویت دار، در قالب ابتکار برنامه عمل مشترک منطقه ای ترانزیتی اشاره خواهد شد.
هدف گذاری برای ترانزیت سالانه ۲۰ میلیون تن کالا
وی بیان کرد: باتوجه به زیرساخت ها و امکانات حمل ونقلی فعلی در قلمرو کشورها و همینطور بازارهای منطقه ای و بین المللی و مبادلات تجاری مشتمل بر صادرات، واردات و ترانزیت کشورهای آسیای مرکزی با کشورهای فرامنطقه ای از راه ایران، در بین مدت میتوان بیشتر از سه برابر عملکرد فعلی به عبارتی بالغ بر ۲۰ میلیون تن دست یافت. این هدف گذاری برای ترانزیت سالانه ۲۰ میلیون تن کالا، بعنوان یک ابتکار، مسیر را برای هدفمند کردن و همسوسازی اقدامات کشورها در قالب یک برنامه اقدام مشترک منطقه ای ترانزیتی، روشن و هموار می کند.
قاسمی بر تشکیل کارگروهی مشترک شامل نمایندگان وزارت خانه های ذی ربط حمل ونقلی کشورهای عضو برای تدوین برنامه عمل مشترک منطقه ای با هدف مشخص تحقق ترانزیت سالانه ۲۰ میلیون کالا بین ایران اصرار کرد و اظهار داشت: این برنامه مشترک باید جهت تصویب در نشست بعدی این اجلاس عرضه شود. همان گونه که در منابع و مراجع معتبر بین المللی و علمی سفارش شده است، ایجاد سازوکاری برای مدیریت کریدورهای ترانزیت منطقه ای، بعنوان ضرورتی اساسی برای بهره گیری حداکثری کشورها از کریدورهای ترانزیتی عبوری از قلمروی سرزمینی شان شمرده می شود.
قاسمی افزود: ازاین رو ایجاد این سازوکار با هدف هماهنگ سازی و همسوسازی اقدامات کشورها، انسجام بخشی به مقررات و قوانین و رویه ها و استانداردها، پایش و ارزیابی مستمر عملکرد ترانزیتی در کریدورها، انطباق بخشی سیاستگذاری ها و اقدامات داخلی با برنامه عمل مشترک بعنوان یک اقدام اساسی مورد تاکید است. انتظار می رود مدل مدیریت کریدور و سازوکار اجرایی آن تا اجلاس بعدی وزرا نهایی شده باشد.
توافق برای رونق بخشی به کریدور ترانزیتی شمال-جنوب
وی بهبود عوامل کلیدی زمان و هزینه ترانزیت، در ترددهای مرزی و همینطور در قلمرو کشورهای عضو را ضرورتی اساسی برای توسعه همکاریهای ترانزیتی دانست و اظهار داشت: در این راستا، ضمن اعلام آمادگی برای تسهیل و تسریع در ترددهای مرزی و هم ترانزیت از پهنه سرزمینی ایران، یادآوری می کنم که در ماه آوریل سالجاری میلادی توافقی کلیدی در قالب رونق بخشی به کریدور ترانزیتی شمال-جنوب از راه هدف گذاری کوتاه مدت، حجم ترانزیت ۱۰ میلیون تن تا آخر سال ۲۰۲۳ کالا از این کریدور از مبادی و مقاصد واقع در روسیه از راه ایران با فدراسیون روسیه، محقق شد. جهت تحقق این هدف گذاری، برنامه عمل یک ساله توسعه ترانزیت بین دو کشور تهیه و مبادله شده که در قالب نشست حاضر هم قابل بهره برداری است.
وزیر راه و شهرسازی، ایران را کشوری ترانزیتی دارای بنادری با ظرفیت اسمی ۲۴۰ میلیون تن و ظرفیت کانتینری هشت میلیون TEU دانست و اضافه کرد: طرح های توسعه بنادر شمالی در سرتاسر شرق تا غرب دریای خزر و همینطور بنادر جنوبی از غربی ترین نواحی خلیج فارس تا شرقی ترین نقطه دریای عمان یعنی بندر چابهار در حال انجام می باشد. این طرح ها شبکه ۱۲ هزار کیلومتری خطوط ریلی و شبکه جاده های ترانزیتی و زیرساخت های خدماتی و پایانه های مرزی باکیفیت مطلوب تحقق ترانزیت سریع و مقرون به صرفه را از قلمرو ایران تضمین می نماید.
قاسمی اشاره کرد: علاوه بر این طرح های زیرساختی بخصوص راه اندازی مراکز لجستیک چندوجهی در دست اجراست و توسعه آنها با تکیه بر سرمایه گذاری بخش خصوصی و طرف های خارجی با اولویت درحال پیگیری است. با تکمیل این شبکه مراکز لجستیک، مزیت های رقابتی در حوزه ترانزیت با کاهش زمان و هزینه ترانزیت به صورت مستمر محقق می گردد. با تجاری سازی کریدورها و مسیرهای ترانزیتی در منطقه ما، پیوندهای حمل ونقلی میان کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی با آب های جنوبی بخصوص از راه بندر چابهار تسهیل خواهد شد.
قاسمی افزود: در این جهت وزارت راه و شهرسازی برای جذب سرمایه گذاری کشورهای حاضر در پروژه های زیرساختی گفته شده در قالب شیوه های مشارکت عمومی خصوصی نظیر مدلهای T-B-O و B-L-T آمادگی کامل دارد. بدون شک، توسعه همکاریهای دوجانبه حمل و نقل و ترانزیتی میان کشورهای حاضر در این اجلاس، به مثابه قطعات تکمیل کننده ابتکار برنامه عمل مشترک شش جانبه است.




منبع:

1401/07/18
11:59:49
5.0 / 5
282
تگهای خبر: ارز , استاندارد , بازار , بندر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
هم پیما
هم پیما