صنعت كشتی سازی در سالی كه گذشت،

وقتی تمام ناشدنی ها، می شود

وقتی تمام ناشدنی ها، می شود

به گزارش هم پیما ایسنا/هرمزگان به گواه مُهری قدیمی كه در منطقه ی «چغامیش» در استان خوزستان كشف شده؛ دریانوردی در ایران سابقه ای به درازای چندین هزار سال دارد. این مهر كه تصویر یك كشتی را باسرنشینان آن نشان داده است تنها یكی از مواردی است كه بر این مورد صحه می گذارد. كتیبه داریوش هخامنشی كه در زمان حفر كانال جدید سوئز كشف شد هم گواه دیگری بر این مدعا است.



این نشانه ها را می توان در ادوار مختلف تاریخی جستجو كرد؛ از ساخت و خرید كشتی ها و قایق های جنگی در دوران ساسانی گرفته تا ناوگان هایی كه برای مطالعات استراتژیك در زمان افشاریه مأمور كشف و بررسی سواحل همسایه می شدند. این سابقه ی تاریخی نشان از قدمت صنعت كشتی سازی در ایران دارد.

صنعت كشتی سازی در ایران با صنایعی همچون نفت، گاز و پتروشیمی گره خورده كه بخش اصلی اقتصاد كشورمان را شكل می دهد؛ همینطور مرزهای طولانی آبی كشور در شمال و جنوب در كنار وابسته بودن صنایع جانبی بسیار به صنعت كشتی سازی و بالا بودن ظرفیت اشتغال در این صنعت، كشتی سازی را به صنعتی استراتژیك برای كشور بدل ساخته؛ ازاین روست اتفاق ها، موفقیت ها و پویایی این صنعت بسیار حائز اهمیت می باشد.

در آستانه ی سال جدید با «عماد بحری» _یكی از فعالان صنعت دریایی كشور_ در مورد اتفاق ها و عوامل مؤثر در پویایی این صنعت گفتگویی انجام داده ایم كه در ادامه می خوانید.

در سالی كه پشت سر نهادیم چه اتفاق های شاخصی در صنعت دریایی كشورمان به وقوع پیوست؟

در سال قبل اتفاق های مهم، استراتژیك و تعیین كننده ای در صنعت دریایی كشور اتفاق افتاد؛ در این خصوص می توان به تعمیر نخستین سكوی حفاری، نخستین تانكر افراماكس، نخستین تانكر سوئز ماكس و نخستین ابر نفت كش ایرانی در داخل كشور اشاره نمود. تغییر ادبیات تعمیر كشتی در داخل كشور یكی از مهم ترین مواردی است كه نمی توان به آسانی از كنارش گذشت به شكلی كه واحد تأخیر در اجرای كار تعمیرات از ماه و گهگاه چندین ماه، به روز و در بعضی مواقع به ساعت تغییر نمود و از طرفی توانایی مهندسان داخلی در تعمیر شناورهای غول پیكر سبب شد وابستگی كشورمان به شیپ یاردهای خارجی قطع شود و صرفه جویی ارزی قابل توجهی هم پدید آید.

در حال حاضر چه تعمیراتی بر روی شناورها انجام می شود؟

عمده تعمیراتی كه روی شناورها انجام می گیرد عبارت است از رنگ و سند بلاست بدنه، تعویض ورق، اورهال موتور اصلی، اورهال الكتروموتورها، اورهال ژنراتور اصلی، پایپینگ، سرویس ولوها در هر سایز و مدلی و... اما اگر بخواهم این سؤال را به شكل كلی پاسخ بدهم؛ باید اظهار داشت كه امروز ما قادر به انجام تمامی مراحل تعمیرات شناورها در هر سایز و كلاسی در داخل كشور هستیم به شكلی كه شناورها بعد از تعمیرات در داخل كشور احتیاج به هیچ گونه پهلوگیری در شیپ یاردهای خارجی ندارند.



در سال ۹۸ چه تعمیراتی برای نخستین بار در كشور انجام شد؟

تعمیر سیستم جكینگ سكوهای خود بالابر ازنظر الایمنت، گیربكس، موتورهای هیدرولیكی و الكترونیكی همینطور تعمیر سیستم رانش و اورهال كامل ژنراتورهای دریایی برای اولین بار در كشور انجام شد. اورهال كامل موتورهای دریایی با توان بسیار بالا مثل موتور سوپر تانكرها و سوئز ماكس ها هم از دیگر مواردی است كه می توان به آن اشاره نمود.

كیفیت و قیمت خدماتی كه در داخل كشور انجام می شود در مقایسه با خارج كشور چگونه است؟

در صنعت دریایی كیفیت را مؤسسات رده بندی با نظارت دقیق تعیین می كنند؛ و به سبب قوانین یكسانی كه بر این نظارت ها حاكم است، كیفیت نمی تواند تفاوت چندانی داشته باشد. در مورد قیمت هم تعرفه خدمات بسیار مطلوب و رقابتی نسبت به شیب یاردهای منطقه تعیین شده است.

اثرات شرایط تحریم را در صنعت كشتی سازی چگونه ارزیابی می كنید؟

تحریم ها با همه ی مشكلاتی كه برای صنایع كشور در مورد تأمین قطعات و برخی خدمات خاص بوجود آورده اما اثرات مثبتی را هم به دنبال داشته كه در مورد صنعت دریایی كشور می توان به استفاده ی بهینه تر از زیرساخت های صنعتی دریایی كشور جهت ساخت و تعمیر شناورها به خصوص در حوزه ی شناورهای اقیانوس پیما، تكمیل زیرساخت صنایع دریایی، تكمیل زیرساخت های در رابطه با رده بندی شناورها و هم زیرساخت های صنعتی در حوزه ی تأمین قطعات و لوازم یدكی اشاره نمود.

به نظر شما چه عواملی در پویایی و موفقیت صنعت دریایی كشور پارسال دخیل بوده است؟

در ابتدا باید بابت این پرسش از شما تشكر كنم چونكه این پرسش مرا واداشت تا در این مجال كوتاه در ازی گفتگو راجع به آهن و فولاد و اعداد و ارقام و مشخصات فنی از عشق حرف بزنم؛ چونكه كسب این موفقیت ها بدون عشق ممكن نبود. پس اجازه می خواهم تا افرادی را به شما معرفی كنم كه تعهد، تخصص و عشق را در هم آمیختند و قابلیتی جدید را به ایران عزیز هدیه كردند. ترتیبی را در نام بردن از این افراد رعایت نمی كنم چونكه وزن دهی و اولویت بندی هر جا كه صحبت از اراده، ریسك پذیری، توجه و عشق به این آب وخاك باشد، جایی ندارد. كاپیتان «نصرالله سردشتی» و دكتر «حمید رضاییان اصل» دو مدیر نام آشنا در صنعت دریایی كشور با آگاهی از همه مخاطرات و احتمالات خطا و خطر (هم خطرات فنی و هم خطرات ایمنی) چند دهه سابقه درخشان مدیریتی را بر كف دست گذاشته و مصمم چون كوه دماوند دل به دریای مخاطرات زدند و سربلند به ساحل امن خودباوری گام نهادند.

در این میان نمی توان نقش استاندار هرمزگان را نادیده شمرد. وی با پیگیری و اراده ای مثال زدنی تمام ظرفیت های سیاسی و حاكمیتی را به كار گرفتند و با برگزاری جلسات مختلف با عوامل در رابطه با این حوزه سبب تسریع این اتفاق های مهم و غرورآفرین شدند.

اگر تمام این گفت و گو هم به تومار نامه ی قدردانی تبدیل بشود، بشود چونكه ناچارم مراتب قدردانی و تشكرم را نسبت به ۵ گروه مدیریتی دیگر هم ابراز دارم. نخست مجموعه مدیران و كارشناسان سازمان گسترش در همه حوزه ها خصوصاً در حوزه توسعه صنایع دریایی كه در شرایط سخت مالی حال حاضر سازمان، با پیگیری شبانه روزی نه تنها در انجام پروژه ها بلكه در تأمین مالی جهت رفع نقصها و مجهز كردن شیپ یارد ذره ای دریغ نكرده و نمی كنند. دوم، تیم سابق و فعلی دبیرخانه شورایعالی صنایع دریایی به خصوص مهندس «سید مرندی» كه همواره پیگیر و آماده كمك رسانی بودند.



سوم، تیم سازمان بنادر و دریانوردی و البته شركت هدایت كشتی و مدیران منطقه ویژه اقتصادی كشتی سازی خلیج فارس كه جابجایی، هدایت و راهنمایی كشتی ها را به حوض خشك جهت انجام تعمیرات به عهده داشتند. نوبتی هم باشد نوبت تیم هایی است كه اراده بالقوه حاكمیت را بالفعل كرده و ناممكن ها را ممكن نمودند. تیم فنی و مجموعه های مدیریت كشتی، بازرسان و كاركنان كشتی ها تحت مدیریت مهندس جبل عاملی كه هیچگاه در نقش كارفرما نبودند و پا به پای تیم اجرایی در كشتی سازی شبانه روز كوشیده و دلسوزانه هم به روند پروژه ها نظارت كردند و هم تجربه های گران قدر خود كه از شیپ یاردهای خارجی كسب نموده بودند را در اختیار مهندسان جوان ایرانی قراردادند. بی گمان همكاری تیم های اجرایی و فنی شیپ یارد، پشتیبانی، ایمنی، مالی، بازاریابی، برنامه ریزی، حراست و حفاظت و... در كنار هم این خودباوری را به سرانجام رساند. در این میان نباید از نقش مدیران پروژه ها غافل ماند؛ افرادی با اراده ی فولادی كه باوجود جوانی و گمنامی در كار خود حرفه ای ترین هستند. مدیرانی جاهد، خادم، امین و صبور كه در ساعت تعیین شده و روتین در ابتدای بامداد به كارخانه وارد می شدند و تا پاسی از شب هنوز درگیر كارهای اجرایی بودند. این افراد انبوهی از سختی ها و ناملایمات را پشت سر نهادند تا كشورمان امروز بر خود ببالد. برترین درودهای خداوند نثار این جوانان و خانواده های صبور و شكورشان باد.

این موفقیت ها مرهون تلاش ها و ازخودگذشتگی افراد دیگری هم هست. گروهی كه متأسفانه همیشه فراموش می شوند. گمنام اند و به چشم نمی آیند اما هسته اصلی در انجام كارها هستند. منظورم مهندسان، تكنیسین ها و كارگران پیمانكار دست دوم است كه علیرغم شرایط دشوار كاری با ازخودگذشتگی فعل توانستن را صرف می كنند. گفتن از این افراد ساده نیست و در چند جمله نمی توان خلاصه كرد؛ كار كردن در مكان هایی كه حتی ماندن در آن برای افراد عادی میسر نیست را چگونه می توان با كلمات توصیف كرد. اگر تاب آوردن در گرمای بی امان و شرجی در خن كشتی، روی عرشه و گوشه و كنار شناور را در كنار خستگی بگذاریم بلكه بتوانیم گوشه ای از سختی كار این افراد را توصیف نماییم. افرادی قانع، كم توقع و زحمت كش كه امروز تعدادشان از مرز ۱۰۰۰ نفر گذشته و باید بر دستان پینه بسته ی تك تك آنها بوسه زد.

البته هنوز هم افرادی هستند كه نباید از قلم بیافتند كسانی همچون دكتر جمال زاده، مهندس وفاپور، مهندس مقدمی فرد، مدیران قرارگاه خاتم و مهندس پارسا پور به همراه مجموعه بزرگ مدیران و كارشناسانی كه زمانی به توان مهندسی و تخصص داخلی اعتماد كردند كه هیچ سابقه ای برای درای داك وجود نداشت و حاصل همین موفقیت هایی است كه امروز با غرور از آنها حرف می زنیم.

پس شما معتقدید كه جادوی عشق، صنعت كشتی سازی را امروز به این نقطه رسانده است؟

بله من به این مورد كاملاً ایمان دارم نه در این مورد بلكه در هركجا كه عوامل درگیر با مهر و عشق در چارچوب یك تیم یكدیگر را بپذیرند و با یكدلی تلاش كنند بی گمان استعداد ایرانی به منصه ظهور خواهد رسید و سبب افتخار خواهد شد. ای كاش همه ی ما در همه امور عشق را سرلوحه قرار دهیم، اختلاف ها را كنار بزنیم و با احترام گذاشتن به توانمندی های یكدیگر تنها به یك هدف مشترك كه همانا پیشرفت ایران و ایرانی است فكر نماییم.



سخن پایانی...

در آخر بعنوان یك جوان ایرانی كه در صنعت دریایی فعال است بار دیگر به نوبه خود دست تمام افرادی كه نام برده شد و یا به سهو از قلم افتاد را می فشارم و ضمن تبریك این موفقیت ها، برای یكایك آنها آرزوی توفیق و سربلندی دارم.




1398/12/13
13:34:42
5.0 / 5
2165
تگهای خبر: ارز , اشتغال , بازار , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
هم پیما
هم پیما