مقام مسئول در راهداری خبر داد:

جزئیات محاسبه كرایه حمل با تن-كیلومتر، لحاظ نرخ تایر و مصرف سوخت

جزئیات محاسبه كرایه حمل با تن-كیلومتر، لحاظ نرخ تایر و مصرف سوخت

هم پیما: عضو هیئت عامل سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای خاطرنشان كرد: با احتساب كرایه حمل جاده ای بار طبق تن-كیلومتر، نرخ كرایه نسبت به روش توافقی به صورت متوسط افزایش می یابد.



به گزارش هم پیما به نقل از وزارت راه و شهرسازی، فرامرز مداح در مورد چگونگی دستیابی به مدل محاسبه نرخ كرایه حمل بار در جمل ونقل جاده ای به روش تن كیلومتر تصریح كرد: تعریف تن -كیلومتر محاسبه كرایه حمل بر مبنای قیمت تمام شده حمل یك تن بار در یك كیلومتر است و برای دستیابی به این مدل، تمام هزینه های حمل بار با استفاده از كشنده استخراج شد.
وی اضافه كرد: در ابتدا هزینه ها به دو بخش ثابت (مانند بیمه بدنه، بیمه شخص ثالث، عوارض سالانه خودرو، دست مزدهای راننده و كمك راننده، بیمه راننده و كمك راننده و...) و متغیر (مثل هزینه های تعمیر و نگهداری، لاستیك، سوخت، عوارض آزادراهی و مواردی از این دست) تقسیم شد.
نماینده تام الاختیار رئیس سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای در حوزه فناوری اطلاعات بیان داشت: همینطور بر اساس اینكه هر پارامتر چقدر مؤثر است، میزان هزینه های هر پارامتر مانند سوخت، استخراج و یك قیمت ثابت در نظر گرفته شد، سپس با عنایت به میزان سوخت مصرفی برای جابه جایی یك تن بار در یك كیلومتر، یك حد متوسط برای سوخت در نظر گرفته شد.
۷ كلاس ناوگان باری و ۷ تن كیلومتر مجزا
مداح با اشاره به تقسیم بندی ناوگان حمل ونقل جاده ای كالا اظهار داشت: كل ناوگان جاده ای حمل بار در ۷ دسته تقسیم بندی شد كه به مفهوم استخراج ۷ مدل «تن ـ كیلومتر» جداگانه است.
وی اضافه كرد: به صورت مثال میانگین مصرف سوخت یك «كشنده جفت» در یك كیلومتر ۴۵ لیتر در نظر گرفته شده است و ظرفیت ناوگان بر اساس فراوانی ظرفیت احصاء شده است.
عضو هیئت عامل سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای با اشاره به چگونگی استخراج قیمت لاستیك در این مدل هم اظهار داشت: انواع لاستیك های موجود در بازار و میزان كاركرد هر یك احصاء و سپس بر مبنای وزن هم محاسبه شد تا مشخص شود میزان استهلاك آن در حمل یك تن بار در یك كیلومتر چقدر است.
مداح خاطرنشان كرد: هزینه های تعمیر و نگهداری ناوگان هم در ۶ دسته تا ۹۰ قلم تقسیم بندی و قیمت ها استخراج شده است.
تردد یك سرخالی ۳۳ درصد ناوگان باری جاده ای كشور طی سال
وی یكی دیگر از عوامل تاثیر گذار را میزان پیمایش و تردد یك سرخالی ناوگان در یك سال عنوان نمود و اظهار داشت: حدود ۳۳ درصد ناوگان باری جاده ای كشور طی یكسال به صورت یكسر خالی تردد می كنند، بنابر این باید هزینه ها به دو بخش یكسرخالی و پُر تقسیم می شد كه درآمد مختص ناوگان پُر است اما هزینه ها برای هر دو بخش محاسبه می گردد.
نماینده تام الاختیار رئیس سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای در حوزه فناوری اطلاعات با اشاره به اینكه محاسبه تن- كیلومتر بر اساس مسافت حائز ضریب می شود، تصریح كرد: تن -كیلومتر برای راه های كوتاه تر با احتساب زمان تخلیه و بارگیری از قیمت بیشتری برخوردار می باشد.
عضو هیئت عامل سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای با اشاره به الگوبرداری از فهرست بهای سازمان برنامه و بودجه و فواصل استفاده شده اظهار داشت: یكسری ضرایب كاهنده و افزاینده برای محاسبه قیمت تن-كیلومتر مورد استفاده قرار گرفت و برای اعمال ضرایب، متوسط پیمایش ناوگان باری جاده ای كشور ۴۵۰ كیلومتر در نظر گرفته شد. از این رو بالای ۴۵۰ كیلومتر بعنوان ضریب زیر ۱و پایین تر، ضریب بالای ۱ در نظر گرفته و در نهایت نرخ كرایه حمل برمبنای تن-كیلومتر استخراج شد.
اعمال ضریب جذابیت بار در اختیار استان ها قرار گرفت
مداح اضافه كرد: ضرایب كاهنده یا فزاینده دیگری مانند «ضریب جذابیت بار در مقصد» هم در نظر گرفته شده است. به صورت مثال جذابیت بار از تهران به بندر عباس كمتر از مسیر برعكس آن است كه اعمال آن در اختیار استان ها قرار داده شد.
این مقام مسئول در سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای با اشاره به دسته های بندی پروفیل طولی هم بیان داشت: در این پارامتر، شیب تا ۳ درصد هموار، ۳ تا ۷ درصد تپه ماهور و بالای ۷ درصد كوهستانی بعنوان ضریب جداگانه در نظر گرفته شد.
به گفته نماینده تام الاختیار رئیس سازمان در حوزه فناوری اطلاعات، ضریب حمل مواد خطرناك به صورت كامل افزایشی است و عوارض آزادراهی فقط در صورت عبور ناوگان از این مسیرها محاسبه می گردد.
این عضو هیئت عامل سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای تصریح كرد: در انتها كار برای كسب اطمینان خاطر، فرمول به دست آمده را كالیبره كردیم تا صحت و سلامت آن احراز شود. به همین خاطر نرخ كرایه های مبدا بندرعباس مبنا قرار گرفت كه خوشبختانه از كمترین خطای ممكن برخوردار بود كه بر طرف شد و از منحنی ثابتی پیروی می كرد.
نماینده تام الاختیار رئیس سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای اظهار داشت: با احتساب كرایه حمل جاده ای بار طبق تن-كیلومتر، نرخ كرایه نسبت به روش توافقی به صورت متوسط افزایش می یابد.
فرامرز مداح در انتها خاطرنشان كرد: این پروژه به همت كارشناسان سازمان راهداری با نهایت دقت بر جزئیات در كوتاه ترین زمان ممكن تهیه شده و این قابلیت را دارد تا در صورت تغییر نرخ هر یك از پارامترها فقط با تغییر نرخ ها، رقم تن-كیلومتر تغییر و به روزرسانی شود.
گفتنی است در دویست و نهمین نشست شورای عالی هماهنگی ترابری كشور پیشنهاد تعیین كرایه حمل ونقل جاده ای داخلی بار بر مبنای تن-كیلومتر با ارائه گزارش توجیهی سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای مطرح و با شرط تأمین نظرات مراجع رسمی قیمت گذاری كالا و خدمات توسط سازمان مورد اشاره مورد تصویب قرار گرفت.

1397/07/21
15:44:03
5.0 / 5
2137
تگهای خبر: بازار , بندر , خدمات , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
هم پیما
هم پیما